Concordia Lighthouse

In typical lighthouses, the attendant either lives inside the lighthouse or in a separate living quarter near the lighthouse location. In this instance we have the attendants house protruding from the tower. This decision was made on the basis that a lighthouse built in the most efficient way would have no room inside to host a residence.

To rectify this lack of space, the operator’s residence wraps around, and extrudes from the tower out towards sea. In addition to this protrusion the lighthouse is also lifted 6 meters from the ground. This visually and operational makes the residence into one massive observation deck that looks out onto the site of Punta Gabbianara. 

 

Design partner - Ari Sogin

CLH-Montage-1-long-Contrast.jpg
CLC-Drawing.jpg
CLH-Montage-2.jpg
CLC.HOUSE.RENDER IMAGE.jpg